Direktlänk till inlägg 10 december 2011

Pepparkaksbak

Av Patrick Gustavsson - 10 december 2011 15:34

För första gången i mitt liv har jag nu bakat pepparkakor från grunden. Otroligt mycket lättare än vad jag trodde. Jag har använt ett gammaldags recept där man kokar socker och sirap istället för att göra degen kall. Vet inte om det är bättre men det blev bra.


   


Receptet som jag använde ser ut så här:


8 dl strösocker
1,5 dl g sirap
2,6 dl vatten
2 msk bikarbonat
500g smör
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
13 - 14 dl vetemjöl


Ta fram en kastrull och häll  i vatten, socker och sirap. Koka upp ingredienserna. Medan du väntar på att allt ska koka upp gör du i ordning en bunke eller kastrull med smör, kanel, ingefära och nejlikor.


   


När allt kokar häller du i bikarbonaten, se upp för det kommer skumma ordentligt. Häll sockerröran över smöret och kryddorna. Rör till smöret smält i röran, låt det svalna en stund.




När allt svalnat lite rör ner mjölet lite i taget till du har rätt konsistens på degen, dvs inte kladdig och inte för torr. När du tycker den känns bra så är den det :).


 


Lägg degen i kylen att vila minst 24 timmar. 


Jag lät min deg vila i 4 dagar innan det blev pepparkaksbak tillsammans med syster och en hel hög med barn.

Grädda sedan i ca 5 min i 225 grader i vanlig ugn, eller 200 grader i varmluftsugn.


   


Så har blev det färdiga resultatet.


 



Bak · Jul · Recept
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrick Gustavsson - 25 juni 2012 19:41

Hej alla glada. Nu var det dags att göra lite roliga saker igen. Den här gången ska jag försöka mig på att göra Luk Chup som är godisar med gele på utsidan och en marzipan gjord på bönor inuti. Jag brukar alltid köpa dom när jag är i Thailand, m...

Av Patrick Gustavsson - 17 mars 2012 07:32

Hej alla glada!!   Nu har man äntligen aklimatiserat sig till sitt nya land och börjat hitta saker och ting i affärerna. För er som missat det så bor jag tillfällgt i Sydney i Australien.   Jag har nu i varje fall bestämt mig för att det är d...

Av Patrick Gustavsson - 29 december 2011 09:34

Min favorit på julbordet är kycklingterrrine. Det är typ en paté gjord på kyckling. Enkel att göra men ack så god. Den är som vanligt mjölkfri, detta beror helt enkelt på att jag är mjölkallergisk.   Receptet är här nedan:   ca 1 kg Kyckling,...

Av Patrick Gustavsson - 24 december 2011 19:51

Har alltid funderat på att göra egen marmelad och nu blev det äntligen av. Det blev en apelsinmarmelad variant.   Receptet är rätt enkelt:   3 Apelsiner 1/2 Pomelo 5 dl vatten 1 kg socker 1 skvätt cognac   Börja med att tvätta ape...

Av Patrick Gustavsson - 23 december 2011 23:53

Äntligen återtagit mitt kök efter byggarna blivit klara. Har gjort mitt andra försök till lussekattsbak. Det är ju bara jul 2 gånger om året så då får man ju försöka (i mina 2 gånger så räknar jag med Eid-ul-Fitr som jul eftersom jag har muslimska ...

Ovido - Quiz & Flashcards