Direktlänk till inlägg 29 oktober 2011

Levain Projektet Del 1

Av Patrick Gustavsson - 29 oktober 2011 16:50

Så då var man igång med att baka sitt första Levainbröd. Vet inte om jag kommer lyckas så det här kan bli en liverapport mot misslyckandet.


Innan jag börjat så har jag gjort något som kallas vildjäst. Vildjäst är en blandning av vatten, honung, socker och osvavlade aprikoser. Jag använde receptet på http://paindemartin.blogspot.com/2008/02...ldjst-p-aprikos.html jag lät den dock stå någon dag längre. Det är det som är i den lillaglasburken på fotot nedan. Jag doppade de använda aprikoserna i mörk choklad, väldigt gott och rekommenderas varmt.


 

Det här är ingredienserna till basen som skall göras nu. Det är vildjäst, ekologiskt mjöl (har aldrig varit så intresserad av ekologiskt tidigare, men ta er tid att läsa innehållet i mjölet någon dag så kommer ni förstå varför jag väljer ekologiskt) och varmt vatten.


Jag börjar med att göra en surdeg.

Min variant på receptet är som följer:


2 msk Vildjäst

1 msk Varmt Vatten

1/2 dl Vete Mjöl


Jag tycker inte mängden är så viktig utan det som känns viktigare är proportionerna. Nu får vi ju se om min teori håller.

 

Som ni ser så har jag ett vanligt hyreslägenhetskök, så om det här lyckats så kan vem som helst göra detta. Lägg då dessutom till det att jag är datanörd på dagarna :).


Nu ska den här blandningen stå och jäsa varmt i 6 - 7 timmar. Jag ställer den i skåpet ovanför kylen. Surdegen och vildjästen har också fått stå och gona sig där. Så det verkar vara en bra plats.


Jag återkommer om 6 - 7 timmar med baket.


Nu ska jag fotsätta med matlagningsprojektet för kvällen...sköldpaddor. Kanske lägger upp det också.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrick Gustavsson - 25 juni 2012 19:41

Hej alla glada. Nu var det dags att göra lite roliga saker igen. Den här gången ska jag försöka mig på att göra Luk Chup som är godisar med gele på utsidan och en marzipan gjord på bönor inuti. Jag brukar alltid köpa dom när jag är i Thailand, m...

Av Patrick Gustavsson - 17 mars 2012 07:32

Hej alla glada!!   Nu har man äntligen aklimatiserat sig till sitt nya land och börjat hitta saker och ting i affärerna. För er som missat det så bor jag tillfällgt i Sydney i Australien.   Jag har nu i varje fall bestämt mig för att det är d...

Av Patrick Gustavsson - 29 december 2011 09:34

Min favorit på julbordet är kycklingterrrine. Det är typ en paté gjord på kyckling. Enkel att göra men ack så god. Den är som vanligt mjölkfri, detta beror helt enkelt på att jag är mjölkallergisk.   Receptet är här nedan:   ca 1 kg Kyckling,...

Av Patrick Gustavsson - 24 december 2011 19:51

Har alltid funderat på att göra egen marmelad och nu blev det äntligen av. Det blev en apelsinmarmelad variant.   Receptet är rätt enkelt:   3 Apelsiner 1/2 Pomelo 5 dl vatten 1 kg socker 1 skvätt cognac   Börja med att tvätta ape...

Av Patrick Gustavsson - 23 december 2011 23:53

Äntligen återtagit mitt kök efter byggarna blivit klara. Har gjort mitt andra försök till lussekattsbak. Det är ju bara jul 2 gånger om året så då får man ju försöka (i mina 2 gånger så räknar jag med Eid-ul-Fitr som jul eftersom jag har muslimska ...

Ovido - Quiz & Flashcards