Direktlänk till inlägg 29 oktober 2011
Så då var man igång med att baka sitt första Levainbröd. Vet inte om jag kommer lyckas så det här kan bli en liverapport mot misslyckandet.
Innan jag börjat så har jag gjort något som kallas vildjäst. Vildjäst är en blandning av vatten, honung, socker och osvavlade aprikoser. Jag använde receptet på http://paindemartin.blogspot.com/2008/02...ldjst-p-aprikos.html jag lät den dock stå någon dag längre. Det är det som är i den lillaglasburken på fotot nedan. Jag doppade de använda aprikoserna i mörk choklad, väldigt gott och rekommenderas varmt.
Det här är ingredienserna till basen som skall göras nu. Det är vildjäst, ekologiskt mjöl (har aldrig varit så intresserad av ekologiskt tidigare, men ta er tid att läsa innehållet i mjölet någon dag så kommer ni förstå varför jag väljer ekologiskt) och varmt vatten.
Jag börjar med att göra en surdeg.
Min variant på receptet är som följer:
2 msk Vildjäst
1 msk Varmt Vatten
1/2 dl Vete Mjöl
Jag tycker inte mängden är så viktig utan det som känns viktigare är proportionerna. Nu får vi ju se om min teori håller.
Som ni ser så har jag ett vanligt hyreslägenhetskök, så om det här lyckats så kan vem som helst göra detta. Lägg då dessutom till det att jag är datanörd på dagarna :).
Nu ska den här blandningen stå och jäsa varmt i 6 - 7 timmar. Jag ställer den i skåpet ovanför kylen. Surdegen och vildjästen har också fått stå och gona sig där. Så det verkar vara en bra plats.
Jag återkommer om 6 - 7 timmar med baket.
Nu ska jag fotsätta med matlagningsprojektet för kvällen...sköldpaddor. Kanske lägger upp det också.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | |||
31 |
|||||||||
|