Direktlänk till inlägg 29 december 2011

Lite mer julmat

Av Patrick Gustavsson - 29 december 2011 09:34

Min favorit på julbordet är kycklingterrrine. Det är typ en paté gjord på kyckling. Enkel att göra men ack så god. Den är som vanligt mjölkfri, detta beror helt enkelt på att jag är mjölkallergisk.


Receptet är här nedan:


ca 1 kg Kyckling, 3/4 delar till färsen och resten skall hackas.
2 pkt bacon
1 st gul lök
1/2 dl pistagenötter
1 ägg
2,5 dl iMat
svartpeppar
salt


Jag använder handmixer då jag inte har någon annan mixer, trodde det skulle bli problem men det fungerade alldeles utmärkt om man bara skär kycklingen i småbitar först.


   


Börja med att lägga den fintärnade kycklingen (de 3/4 delarna av all kyckling) i en skål och kör med mixern till det är en färs. Släng i ägget och kör en stund till. Ställ in smeten i kylen.


 


Skär och sautera löken. Skär kycklingen som är kvar i små bitar, ca 1 - 1,5 cm. Sätt på ugnen på 125 grader.


   


Klä en form med bacon, jag brukar lägga plastfolie underst och sedan baconskivorna ovanpå det.


   


Blanda i pistagenötter och grädde (iMat) i smeten. Salta och peppra efter smak, häll sedan ned smeten i baconformen.


 


Ställ in formen i ett vattenbad i ugnen och låt den stå till kärntemperaturen är mellan 60 - 62 grader. Ta sedan ut terrinen och låt den svalna innan du skär den första skivan.




Den ser röd ut inuti, men det beror inte på att köttet är rått utan att det var en filébit som var röd.


Nu blir det en liten paus här på bliggen då jag åker iväg och jobbar i Australien 6 månader. Ska försöka laga lite roliga saker och lägga upp där nere om vi har ett vettigt kök.


Ha ett Gott Nytt År och allt sådant så ses vi när vi ses. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrick Gustavsson - 25 juni 2012 19:41

Hej alla glada. Nu var det dags att göra lite roliga saker igen. Den här gången ska jag försöka mig på att göra Luk Chup som är godisar med gele på utsidan och en marzipan gjord på bönor inuti. Jag brukar alltid köpa dom när jag är i Thailand, m...

Av Patrick Gustavsson - 17 mars 2012 07:32

Hej alla glada!!   Nu har man äntligen aklimatiserat sig till sitt nya land och börjat hitta saker och ting i affärerna. För er som missat det så bor jag tillfällgt i Sydney i Australien.   Jag har nu i varje fall bestämt mig för att det är d...

Av Patrick Gustavsson - 24 december 2011 19:51

Har alltid funderat på att göra egen marmelad och nu blev det äntligen av. Det blev en apelsinmarmelad variant.   Receptet är rätt enkelt:   3 Apelsiner 1/2 Pomelo 5 dl vatten 1 kg socker 1 skvätt cognac   Börja med att tvätta ape...

Av Patrick Gustavsson - 23 december 2011 23:53

Äntligen återtagit mitt kök efter byggarna blivit klara. Har gjort mitt andra försök till lussekattsbak. Det är ju bara jul 2 gånger om året så då får man ju försöka (i mina 2 gånger så räknar jag med Eid-ul-Fitr som jul eftersom jag har muslimska ...

Av Patrick Gustavsson - 10 december 2011 15:34

För första gången i mitt liv har jag nu bakat pepparkakor från grunden. Otroligt mycket lättare än vad jag trodde. Jag har använt ett gammaldags recept där man kokar socker och sirap istället för att göra degen kall. Vet inte om det är bättre men det...

Skapa flashcards