Direktlänk till inlägg 25 juni 2012

Thailändskt godis - Luk Chup. Försök 1

Av Patrick Gustavsson - 25 juni 2012 19:41

Hej alla glada.


Nu var det dags att göra lite roliga saker igen. Den här gången ska jag försöka mig på att göra Luk Chup som är godisar med gele på utsidan och en marzipan gjord på bönor inuti. Jag brukar alltid köpa dom när jag är i Thailand, men har inte lyckats hitta dom någonstans här i Sverige så nu ska jag försöka mig på att göra dom själv.

 

Det finns flera recept på nätet och med olika mängder så jag gav upp idén att försöka använda dessa utan försöker med att hitta rätt mängder själv. Efter att ha testat så har jag kommit fram till följande:


3 dl Mungbönor - Skalade

1 burk cocosmjölk eller cocoscreme (400g)

2 dl socker (Om man använder brunt socker så bör det vara lite mer)

1 msk Agarpulver

2,5 dl vatten

Smaksättning - Agar smakar inte gott och du bör göra någon smaksättning, typ rosenvatten, saft eller socker.



 

Börja med att lägga bönorna i vatten. Dom bör ligga 1 - 2 dagar.


 


När dessa är klara så är det dags att börja koka marzipanen. Detta gör du genom att hälla i kokosmjölk, socker och mungbönor i en wok eller kastrull. Detta skall koka på svag värme, jag körde på 2:an, till dess att det är en torr massa och bönorna är helt mosiga. Detta tar någonstans mellan 2 och 3 timmar. Glöm inte att röra med jämna mellanrum så att det inte fastnar i botten.


 


Ta av massan från spisen och vänta till den svalnat. Jag la min i kylen över natten.


   


Nu är det dags att göra små bollar eller frukter av massan, men innan dess så skall vi göra agargelen. Häll agarpulver, vatten och smaksättning i en kastrull. Sätt på värme och rör till dess att vattnet ser klart ut och allt pulver smält. 


   


Ta de formade bollarna, frukterna eller vad du vill göra och doppa dessa i agaren, använd gärna en bambupinne av typen grillspett. Doppa varje boll 3 ggr för att få ett bra "skal" på bollarna. Sätt pinnarna i ett glas så att skalet får torka. 


Mitt första försök blev inte riktigt bra, tror jag tog av massan för tidigt för bollarna vart väldigt lösa. Ska göra ett nytt försök lite senare.


Lycka till.










 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrick Gustavsson - 17 mars 2012 07:32

Hej alla glada!!   Nu har man äntligen aklimatiserat sig till sitt nya land och börjat hitta saker och ting i affärerna. För er som missat det så bor jag tillfällgt i Sydney i Australien.   Jag har nu i varje fall bestämt mig för att det är d...

Av Patrick Gustavsson - 29 december 2011 09:34

Min favorit på julbordet är kycklingterrrine. Det är typ en paté gjord på kyckling. Enkel att göra men ack så god. Den är som vanligt mjölkfri, detta beror helt enkelt på att jag är mjölkallergisk.   Receptet är här nedan:   ca 1 kg Kyckling,...

Av Patrick Gustavsson - 24 december 2011 19:51

Har alltid funderat på att göra egen marmelad och nu blev det äntligen av. Det blev en apelsinmarmelad variant.   Receptet är rätt enkelt:   3 Apelsiner 1/2 Pomelo 5 dl vatten 1 kg socker 1 skvätt cognac   Börja med att tvätta ape...

Av Patrick Gustavsson - 23 december 2011 23:53

Äntligen återtagit mitt kök efter byggarna blivit klara. Har gjort mitt andra försök till lussekattsbak. Det är ju bara jul 2 gånger om året så då får man ju försöka (i mina 2 gånger så räknar jag med Eid-ul-Fitr som jul eftersom jag har muslimska ...

Av Patrick Gustavsson - 10 december 2011 15:34

För första gången i mitt liv har jag nu bakat pepparkakor från grunden. Otroligt mycket lättare än vad jag trodde. Jag har använt ett gammaldags recept där man kokar socker och sirap istället för att göra degen kall. Vet inte om det är bättre men det...

Ovido - Quiz & Flashcards