Direktlänk till inlägg 13 november 2011

Surdegspizza till middag

Av Patrick Gustavsson - 13 november 2011 16:06

Pizza på surdeg låter spännande så det har jag nu försökt mig på. Resultatet blev en knaprig god pizza.


Det var inte så svårt som jag hade trott, men som med allt som har med surdeg att göra så tar det ju lite tid.


ca 6 timmar innan pizzan skall gräddas så måste man börja. Jag har ju min surdeg, Sune, stående i kylen och han är grunden till pizzan.


Det man gör är i varje fall att röra ihop:

1/2 dl     Rågsurdeg

10 g        Jäst

6 - 7 dl   Ekologiskt Vetemjöl Special

1 dl        Ekologiskt Rågmjöl

3 dl        Vatten

2 tsk       Salt

2 msk     Olivolja


   


Det är ett himla tjat om ekologiskt kanske ni tycker, men resultatet blir bättre med ekologiska ingredienser. Tror att askorbinsyran som ingår i vanligt, icke ekologiskt, mjöl gör något med jäsprocessen. Vet dock inte vad det är. 


Hur som helst, när du rört ihop allting så ska det knådas. Det skall göras i 5 - 10 min, jag körde 10 min, och sen lägger man tillbaka klumpen i bunken och täcker den med plast. Nu ska den få stå och jäsa till sig i 4 - 6 timmar. För mig jäste den i 6 timmar.


   


Efter 5 timmar är det dags att börja förbereda sig. Sätt på ugnen på 275 grader och ställ in plåten så att den blir ordentligt varm. Detta ger samma effekt som att ha en pizzaugn.

Sen är det dags att göra tomatsåsen. Här finns det en uppsjö av recept. jag tog några olika och gjorde min egen variant.


Till tomatsåsen behöver man:

1 - 2      Vitlöksklyftor

1 brk     Krossade eller passerade tomater (jag rekommenderar varmt Mutti tomaterna. Dom ger lite bättre smak)

1 msk    Smör

1 msk    Flytande honung

1 msk    Olivolja

1 skvätt (ca 1 tsk) Vitvinsvinäger

Flingsalt, svartpeppar och oregano


Skiva vitlöken tunnt. Fräs dom sedan lätt i smöret i en kastrull. När dom börjar få färg så häller du i honungen och tomaterna. Låt det puttra en liten stund (ca 5 min). Ha sedan i vitvinsvinägern och olivoljan. Låt puttra ytterligare 5 min. Smaka nu av tomatsåsen med flingsalt, svartpeppar och oregano. Låt den sedan puttra ytterligare 10 - 15 min och ta sedan av den och låt den svalna.


 


Ta fram bakplåtspapper och lägg på bänken. Nu är det dags att ta fram degen och kavla ut den, i den tjocklek du vill ha, på bakplåtspappret. Ha sedan på tomatsåsen, garneringen (jag använde skinka och lök) och toppa med ost.

Ta fram plåten och flytta över bakplåtspappret och sedan in med deet hela i ugnen. Grädda i 5 - 7 min.


   


Nu har du en underbar och god surdegspizza, smaklig måltid.


   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrick Gustavsson - 25 juni 2012 19:41

Hej alla glada. Nu var det dags att göra lite roliga saker igen. Den här gången ska jag försöka mig på att göra Luk Chup som är godisar med gele på utsidan och en marzipan gjord på bönor inuti. Jag brukar alltid köpa dom när jag är i Thailand, m...

Av Patrick Gustavsson - 17 mars 2012 07:32

Hej alla glada!!   Nu har man äntligen aklimatiserat sig till sitt nya land och börjat hitta saker och ting i affärerna. För er som missat det så bor jag tillfällgt i Sydney i Australien.   Jag har nu i varje fall bestämt mig för att det är d...

Av Patrick Gustavsson - 29 december 2011 09:34

Min favorit på julbordet är kycklingterrrine. Det är typ en paté gjord på kyckling. Enkel att göra men ack så god. Den är som vanligt mjölkfri, detta beror helt enkelt på att jag är mjölkallergisk.   Receptet är här nedan:   ca 1 kg Kyckling,...

Av Patrick Gustavsson - 24 december 2011 19:51

Har alltid funderat på att göra egen marmelad och nu blev det äntligen av. Det blev en apelsinmarmelad variant.   Receptet är rätt enkelt:   3 Apelsiner 1/2 Pomelo 5 dl vatten 1 kg socker 1 skvätt cognac   Börja med att tvätta ape...

Av Patrick Gustavsson - 23 december 2011 23:53

Äntligen återtagit mitt kök efter byggarna blivit klara. Har gjort mitt andra försök till lussekattsbak. Det är ju bara jul 2 gånger om året så då får man ju försöka (i mina 2 gånger så räknar jag med Eid-ul-Fitr som jul eftersom jag har muslimska ...

Ovido - Quiz & Flashcards